• slider1
  • slider2
  • slider3
  • slider4
  • systatika

Θέμα:  

ΕΝΑΡΞΗ  ΤΗΣ  ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ  ΚΡΗΤΙΚΗΣ  ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΤΙΣΜΟΥ  ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Σπουδές Υψηλού Επιπέδου με στόχο την ανάδειξη της Κρητικής Γαστρονομίας  &  του Διατροφικού Πολιτισμού

Από την αρχαιότητα, ο πολιτισμός ενός τόπου ορίζεται και αξιολογείται από παραμέτρους όπως τα ήθη, τα έθιμα, η λογοτεχνία, η μουσική, οι τέχνες  τα γράμματα, η διατροφή και η εν γένει κουλτούρα. Οι διατροφικές συνήθειες ενός λαού δείχνουν  την κοινωνικότητα, ευαισθησία και την εκλεκτικότητά του, αφού συνδέεται με την ευχαρίστηση και ψυχαγωγία. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι έδιναν τεράστια σημασία στη ψυχαγωγία συνοδεύοντάς την με καλό φαγητό, κρασί και μουσική.  

Στην περίοδο της Μινωικής Κρήτης, παραστάσεις αναφέρονται στην εστίαση και ιδιαίτερα στο κρασί ως απαραίτητο στοιχείο καλοζωίας, σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Η Κρητική γη με το θαυμάσιο κλίμα αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί  μία εξαιρετική πηγή γαστρονομικού πλούτου,  με βάση την ασύγκριτη  ευφορία της.  Το Κρητικό λάδι, το κρασί, το γάλα, το μέλι, τα οπωρο-λαχανικά, βασικά υλικά για την ανάπτυξη της γαστρονομίας με ιδιαίτερη ταυτότητα, την καθιστούν ξεχωριστή και σίγουρα ανταγωνιστική.  

Mε τον ελληνικό όρο «γαστρονομία», χαρακτηρίζεται η τέχνη της απόλαυσης εκλεκτής τροφής, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η επιλογή και η παρασκευή της τροφής αλλά και το σερβίρισμά της. Σύμφωνα με τον πρώτο ορισμό που έδωσε ο διάσημος Γάλλος γαστρονόμος του 18ου αιώνα Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν: "Γαστρονομία είναι η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν την διατροφή του ανθρώπου"

Ο Τουρισμός στην  Κρήτη, ο πλέον δυναμικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, από χρόνια διατηρεί το νησί στις πρώτες θέσεις στις επιλογές των τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο. Αιτίες προσέλκυσης παραμένουν τα στοιχεία του Κρητικού πολιτισμού,  η φύση και το κλίμα, η θάλασσα και ο ήλιος, όμως  τα τελευταία χρόνια, η Κρητική διατροφή έχει δημιουργήσει φανατικούς οπαδούς και τα Κρητικά προϊόντα με αιχμή του δόρατος το κρασί, το ελαιόλαδο, την ελιά,  το τυρί και το μέλι δημιουργούν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στη παγκόσμια υγιεινή διατροφή. 

Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου, και ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια, οι Κρήτες παραγωγοί διακρίνονται για την τεχνογνωσία τους και τη δημιουργική τους φαντασία, στις μεθόδους παραγωγής και διάθεσης των ποιοτικών προϊόντων τους.  Το ‘πάντρεμα‘ της παράδοσης με τις νέες τεχνολογίες επιτρέπει τη μετάβαση σε μία νέα εποχή που υπόσχεται πολλά για τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και τον Κρητικό τουρισμό και ανάπτυξη.   

Η Κρητική Γαστρονομία και οι ιδιαιτερότητές της πρέπει να αναδειχτούν, να γίνει αντικείμενο γνώσης και εκπαίδευσης και να ‘περάσει‘ στις επόμενες γενιές για να βρει άξιους συνεχιστές.

Στο σημείο αυτό έρχεται να προσφέρει η  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ο δυναμικός και σύγχρονος εκπαιδευτικός φορέας που εστιάζει στην τοπική γαστρονομία, την Κρητική γη και τα προϊόντα της, τους παραγωγούς και την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας στον χώρο αυτό.

Η μαγειρική τέχνη που εκφράζει την Κρητική γαστρονομία είναι το κύριο αντικείμενο εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων που θα αποφασίσουν να πάρουν μέρος στα προγράμματα σπουδών της Ακαδημίας.

Η Ακαδημία Κρητικής Γαστρονομίας φιλοξενείται στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα PanoramaHotel 5*  στα Χανιά και περιλαμβάνει 2ετή προγράμματα σπουδών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ακαδημίας αποτελεί η προσήλωσή της στη Κρητική υγιεινή διατροφή, την διατήρηση της ξεχωριστής Κρητικής κουζίνας, έχοντας την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών και φορέων. Η συμπόρευση της ανάπτυξης του τουρισμού με την τοπική διατροφή και τη συμμετοχή των Κρητικών παραγωγών στη διατροφή των επισκεπτών,  αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους μας. Την Ακαδημία στελεχώνουν πιστοποιημένοι  εκπαιδευτές με πολυετή και σύγχρονη τεχνική κατάρτιση, άνθρωποι με διεθνή γνώση, εμπειρία και μεράκι.

Τα προγράμματα της Ακαδημίας μπορούν να παρακολουθήσουν νέες και νέοι  που έχουν ολοκληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.  Ειδικά προγράμματα για επαγγελματίες κ εστιάτορες. Πληροφορίες για την εγγραφή και τα δίδακτρα συμμετοχής παρέχονται στα τηλέφωνα 28210 – 20495 & 6945778468 & στην  ιστοσελίδα μας  www.academyocgc.com  

 

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Χανιά, Σεπτέμβριος 2014

Αναζητηση

 logo

 

gastronomia

 
Go to top